tisdag 14 december 2010

Så lyckades SR lura kinesisk censur


Det har inte undgått någon att den kinesiska regeringen var foga glad över att Nobels fredspris gick i år till frihetskämpen Liu Xiaobo.

I sitt tappra försök att förhindra det kinesiska folket få se eller höra rapporteringen från ceremonin i Oslo har regeringen i Peking censurerat mängder med sajter och tv-kanaler. Bland annat BCC, NRK och CNN.
Istället fick man se svart ruta i tv:n eller ett meddelande på datorn att hemsidan inte är tillgänglig.

Jag har dock fått information om att kineser med svenska vänner kunde både höra och även se prisutdelningen i fredags. Allt med hjälp av iPhone!

Både SR:s och SVT:s appar gick att använda i Kina trots censuren. Kineserna har nämligen koncentrerat sig på att blockera hemsidor. Om man försökte nå SR:s servrar via iPhone-appen gick det däremot utan problem.

Till skillnad från SVT och TV4 så är SR:s app tillgänglig i AppStore även i Kina. Det är dock svårt säga hur många kineser har SR:s app i sina telefoner. SR har nämligen ingen sådan statistik tillgänglig.
Har man lyckats ladda ner SVT:s app i Kina fungerar den också utan problem.


Jag vet inte om andra appar också passerade censuren. Alla vet att telefonen har en inbyggd YouTube-app och att CNN:s app sänder mängder med liveprogram.

Som journalist och liberal är jag allergiskt mot all vad censur heter och idag är jag glad att de svenska public-servicebolagen hjälper kineser få information som deras egen regering försöker stoppa.
Tekniken ligger ett steg före censuren i Peking.

/Robert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar